Stravování je každodenní činnost nás všech. Co rádi jíte? Každý má své oblíbené jídlo, na které nedá dopustit. Většina jídel je ale velice nezdravá. Smažené hranolky, smažený sýr, rozpečený hermelín, smažený řízek s bramborovým salátem plným majonézy nebo guláš s houskovým knedlíkem. Tyto jídla by Vám vyjmenoval kde kdo, kdybyste se zeptali na to, které jídlo považuje za nejlepší, nejoblíbenější a nejchutnější. A je na tom spousta pravdy! Jedna věc je ale dát si tento typ jídel jen občas a druhá věc je, když se takto někdo stravuje naprosto běžně. Mnoho lidí nestíhá během dne jist.
Stravují se buď takzvaně za pochodu anebo se odbývají různými párky v rohlíku nebo hamburgery z rychlého občerstvení. Jak potom může být spokojený žaludek takového člověka? Myslím si, že moc ne, spíše naopak. Navíc tělu začnou postupně chybět důležité živiny, které jsou více než důležité. Co tedy změnit a začít dělat lépe? Určitě si najděte vždy alespoň deset minut na jídlo, a to nejlépe pětkrát denně. Jezte častěji po menších porcích. Zařaďte do jídelníčku čerstvou zeleninu a ovoce, také mléčné výrobky, vlákninu, kvalitní maso, obiloviny a cereálie. Je tolik skvělých receptů, jak udělat zdravé jídlo chutně. Máte rádi ryby?
Vyzkoušejte lososa s bylinkovou omáčkou a vařenými brambory nebo pstruha s bylinkovým máslem. A co takhle čerstvý tmavý celozrnný chléb s avokádovou pomazánkou nebo třeba se svěží okurkovou? A jak se tváříte na cizrnu, jáhly nebo červenou a černou čočku? Když je člověk umí uvařit tak, aby nebyly rozvařené, ale ani tvrdé, zkrátka něco mezi, je to absolutní špička. Cerna čočka neboli Beluga je výborná se zastřeným vejcem a pečenými paprikami. Určitě to vyzkoušejte! Jídlo je lehké a svěží, navíc dobře zasytí. Tak si rozšiřte své obzory ve zdravém jídle a ukažte v kuchyni, co ve Vás je!